The Beatles - George Harrison (3. Bölüm)

George Harrison 1943 yılının 25 Şubat'ında dünyaya geldi. Ailenin 4 çocuğundan en küçüğü olan George'un babası Harold Harrison bir otobüs şoförü, annesi Louise Harrison ise ev kadınıydı.

George Harrison ilkokulu John Lennon'la aynı okulda okudu; ancak yaşı nedeniyle iki sınıf alttaydı. 1954 yılında da lise eğitimi için Liverpool Institute'a girdi, bu sefer de Paul McCartney'le aynı okulu paylaşıyordu; Paul'un bir sınıf altında olmak üzere.

***

George Harrison da birçok yaşıtı gibi müzikle yakından ilgileniyordu. Lonnie Donegan onun için de ilk etkilenim kaynağı olmuştu. 13 yaşında ilk gitarını alan George'un başlangıçta gitarı nasıl çalacağına dair bir fikri bile yoktu. Bir gün yine gitarıyla "uğraşırken" tellerini kopardı ve sinirlenip gitarını dolaba kilitledi. Bundan sonra trompet çalmaya çalıştı ama trompetle yaşadıkları da gitar çalmak isterken başına gelenlerden farklı değildi. Bir süre sonra ağabeyi, George'un gitarını tamir etti ve ona birkaç akor öğretti. George Harrison artık zamanının çoğunu gitarıyla harcıyor, parmakları acıdan hareketsiz hale gelene kadar çalışıyordu. Öğrendiği pek çok şeyi o dönemde dinlediği müzisyenler olan Carl Perkins, Buddy Holly, Duane Eddy, Chet Atkins ve Eddie Cochran'a borçluydu. Bu isimlerin kayıtlarını dinliyor, onları örnek alarak tekniğini ilerletmeye ve kendi tarzını oluşturmaya çalışıyordu.

***

Paul McCartney ve George Harrison okula aynı otobüsle gidiyorlardı. Böylece otobüs yolculukları sırasında tanışmış oldular. Bir süre sonra ilgi alanlarının da çok benzer olduğunu öğrenince iki yakın arkadaş haline geldiler.

Paul McCartney, The Quarrymen'in bir üyesi olduktan sonra grubu izlemesi için George'u davet etmişti. O günden sonra George Harrison, The Quarrymen'le "takılmaya" başladı. Onlar nereye giderse George Harrison da onlarla gidiyordu. Başlangıçta bu durum John Lennon'ın pek hoşuna gitmedi; çünkü George kendilerinden yaşça küçüktü. Fakat bir süre sonra George Harrison'ın kendi gitaristleri olan Eric Griffiths'ten daha yetenekli olduğunu görünce, George'a gruba katılmasını teklif etti. Bir süre sonra Eric Griffiths gruptan çıkmış, George Harrison grubun yeni solo gitaristi olmuştu.

***

1958 yılının ortalarına gelindiğinde The Quarrymen ilk stüdyo kayıtlarını amatör bir stüdyoda yaptı. 1995 yılında yayımlanan Anthology 1 albümüne kadar gün yüzü görmeyen bu kayıtlar arasında Buddy Holly yorumu "That'll Be The Day", Ray Charles yorumu "Hallelujah, I Love Her So", ilk ve tek George Harrison/Paul McCartney ortak şarkısı olan "In Spite Of All The Danger", yine ilk John Lennon/Paul McCartney ortaklıklarından biri olan "You'll Be Mine" gibi şarkılar bulunuyordu. Bu kayıtlar sırasında, The Quarrymen'in kadrosu John, Paul ve George'un dışında davulda Colin Hanton ve zaman zaman da piyanoda John "Duff" Love'dan oluşmaktaydı.

1959 yılının başındaysa bu kadrodan geriye yalnızca John Lennon, Paul McCartney ve George Harrison kalmıştı. Onlar artık sağlam bir çeteydiler.

Grup 1959 yılının Ekim ayında ismini Johnny & The Moondogs olarak değiştirdi. Bu isim değişikliğinin sebebi dönemin furyasıydı. Bu dönemdeki hemen hemen bütün grup isimleri bu şekildeydi: Bill Haley & His Comets, Buddy Holly & The Crickets, Rory Storm & The Hurricanes vb. Bu isimle dönemin "Popstar", "Türkstar" tarzı yarışmalarından biri olan "TV Star Search" isimli bir şova katıldılar; ancak başarılı olamadılar.

1959 yılının sonlarında grup ismini yeniden The Quarrymen'e çevirmişti. 1960 yılının ocak ayında gruba bas gitarist olarak Stuart Sutcliffe katıldı. John Lennon'ın 1958'de girdiği "Liverpool Art College"den arkadaşı olan Stuart'ın kendine ait bir bas gitarı vardı; bu da gruba girmesi için yeterliydi. Ayrıca Stuart gruba girdikten sonra isimleri de değişti. Yeni isimleri The Beatals'tı. Bu dönem içerisinde birkaç kere daha isim değişikliğine giden grup (The Silver Beetles - The Silver Beatles) 12 Ağustos 1960'ta The Beatles adını, bir daha değiştirmemek üzere aldı. Bu dönemde grup Liverpool'un çeşitli gece kulüplerinde çalışmaktaydı. Bu sırada gruba bir de davulcu alındı: Pete Best.

***

1960 yılının ortalarında The Beatles bir fırsatı değerlendirerek ilk Hamburg seferine çıktı. Hamburg'ta ilk olarak "Indra" isimli bir gece kulübünde çalmaya başladı. Bunun ardından pek çok gece kulübünde sırasıyla çalan grup bu arada Tony Sheridan isimli İngiliz şarkıcıya bir 45'lik kaydında eşlik etti. Tony Sheridan'ın yalnızca Almanya'da yayımlanacak olan 45'liğinin adı My Bonnie'ydi. Bu 45'liğin kapağında The Beatles'ın adı The Beat Brothers olarak yazılmıştı. Bunun sebebi ise Beatles'ın okunuşunun Almancada pek de iyi bir anlam taşımıyor oluşuydu.

The Beatles 1960-1962 yılları arasında zaman zaman Liverpool'da, zaman zaman da Hamburg'da çalışmaya devam etti. Fakat grup artık Stuart Sutcliffe olmadan yoluna devam ediyordu. Almanya'da Astrid Kirchherr isimli bir Alman fotoğrafçıyla tanışan Stuart, Almanya'ya yerleşmeye ve resimle ilgilenmeye karar vermişti. Bu arada meraklısı için bir not: The Beatles'a meşhur saç kesim tarzını kazandıran isim Astrid Kirchherr'dir.

***

Brian Epstein, Liverpool'da "North End Music Store" isimli bir müzik dükkanının sahibiydi. Son günlerde pek çok kişi The Beatles isimli grubun eşlik ettiği bir plağı sormaktaydı. Bu plak Tony Sheridan'ın My Bonnie'siydi. Bunun üzerine grubu merak eden Brian Epstein, soluğu Cavern Club'da aldı. Grubun performansına hayran kalan Epstein, bundan sonra The Beatles'ın menajerliğini üstlenecekti.

Artık Brian Epstein ve The Beatles bir plak anlaşması için müzik yapımcılarının kapısını aşındırmaya başlamıştı. 1962 yılının 1 Ocak günü, zamanın ünlü şirketlerinden olan Decca için 15 şarkılık bir kayıt yaptılar; ancak bir süre sonra net bir şekilde reddedildiler. Reddedilme gerekçeleri de ilginçti: "Artık gitar gruplarının modası geçti." The Beatles'ı reddeden Decca, sözleşmeyi Brian Poole & The Tremeloes'la yapmayı tercih etmişti.

***

Nihayet 1962 yılının 4 Haziran'ında The Beatles, George Martin'in başında bulunduğu Parlophone Records'la anlaştı ve bir süre sonra da stüdyoya girdi. George Martin bu tarihten itibaren The Beatles'ın prodüktörlüğünü de üstlenecekti. Tam bu dönemde bir de kötü haber geldi: Stuart Sutcliffe, Almanya'da beyin kanaması sonucu hayatını kaybetmişti. Bu beyin kanamasının nedeni hiçbir zaman tam olarak anlaşılamadı; ancak John Lennon'ın yanında bir sokak kavgasına karışan Stuart'ın bu kavgada başına aldığı darbenin bir süre sonra beynindeki bu kanamaya yol açtığı sanılıyor.

***

Parlophone'la anlaşmanın yapıldığı dönemde grubun kadrosu John Lennon (gitar/vokal), Paul McCartney (bas gitar/vokal), George Harrison (gitar/vokal) ve Pete Best (davul) şeklindeydi; ancak prodüktör George Martin, Pete Best'in grup için yeterli özelliklere sahip bir davulcu olmadığını düşünüyordu. Aklında başka bir isim vardı: Ringo Starr...

Devamı bir sonraki yazıda...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder