Aralık 1915
İstanbul Fikriye`nin Mustafa Kemal`e ne zaman sevdalandığına dair hiçbir kitapta kesin bir bilgi yoktur.
Üzerinde en çok durulan senaryo genç kızın 17 yaşında olduğu 1913 yılına ait.
O tarihte Bolayır`dan görevli olarak İstanbul`a gelen Mustafa Kemal cepheye dönmeden önce üvey yengesinin Akbıyık`taki eski konağını ziyaret eder.
Tahminler Fikriye`nin içindeki aşk ateşinin o ziyaret sırasında yandığı yolundadır. Fikriye ile Mustafa Kemal`in yolları 1915`in son günlerinde tekrar kesişir. Çanakkale Maydos`tan İstanbul`a gelen Mustafa Kemal Selanik`ten göç eden annesi ve kardeşi Makbule Hanımı, misafir edildikleri Fikriyelerin evinden alıp Akaretler`de tuttuğu eve taşır. Mustafa Kemal`in Edirne`ye tayin edilmesine kadar geçen 3 haftalık sürede Fikriye hem ailenin en büyük yardımcısı, hem de en sık ziyaret edeni olur. 19 yaşındaki genç kızın Mustafa Kemal`e hayran olduğunu bilen Zübeyde Hanım ve Fikriye ile yıldızı hiç barışmayan Makbule Hanım bu ziyaretlerden rahatsız olsalar da ses etmezler. Mustafa Kemal`in Diyarbakır ve Suriye cephelerinde görev yaptığı yaklaşık 2 yıllık süre Fikriye için çok zor geçer. Mustafa Kemal`den bir haber alabilmek için Zübeyde Hanım`ı sık sık ziyaret eder. Çevresi evlenmesi için Fikriye`ye baskı yapar ama genç kız eve görücü gelmesini bile kabul etmez. Mustafa Kemal Ekim 1917`de İstanbul`a döner ve Şişli`deki evini tutar. Fikriye`nin öyküsünde 1918 ve 1919 yıllarının karşısında çokca hüzün ve Mustafa Kemal`e yakın olarak geçirilebilmiş birkaç haftanın sevinci vardır. Mustafa Kemal Samsun`a doğru yola çıktıktan birkaç ay sonra Fikriye Mısırlı zengin bir iş adamıyla evlenir ve İstanbul`dan ayrılır. Sadece 6 ay süren bu evlilik 1920 başlarında Fikriye`nin İstanbul`a dönmesiyle sona erer. Kasım 1920-Ankara Mustafa Kemal`in Selanik`ten çocukluk arkadaşı olan Mithat Bey`in Ankara`ya beklendiği haberini ulaştırmasının ardından Fikriye hiç düşünmedi. Hemen hazırlıklarını yaptı ve 8 Kasım 1920`de İstanbul`dan yola çıktı. Önce Karadeniz Ereğlisi`ne, sonra İnebolu`ya ve en nihayetinde Ankara`ya ulaştı. Mustafa Kemal`in kaldığı direksiyon okulunun düzeni artık ondan soruluyor, o da duygularının verdiği enerjiyle Mustafa Kemal`in rahat etmesi için elinden geleni yapıyordu. Mustafa Kemal`in kehribar tespihini birgün kolye olarak Fikriye`nin boynunda görenler her işe koşan bu gemç kadına daha da saygıyla yaklaştılar. Çankaya`ya taşınan Mustafa Kemal tüm gücü ve enerjisiyle Yunanlılar`ı durdurmaya çalıştı. Yunanlılar durdurulduğunda Fikriye`nin hem sağlığı hem de Ankara`ya gelen Zübeyde Hanım`ın tavırları nedeniyle morali bozuktu. Ekim 1922-Paris Zafer kazanıldı ve Mustafa Kemal aylar sonra Ankara`ya döndü. Fikriye`nin sağlığı iyice bozulmuştu. Mustafa Kemal kendisi için her türlü fedakarlığı yapan Fikriye`yi üzmek istemiyor ve sağlığına kavuşması için onu yurt dışına gitmeye ikna etmeye çalışıyordu. Fikriye güçlükle ikna oldu ve Mustafa kemal`in Bursa gezisinin ardından önce Paris`e oradan da Almanya`ya geçti.
30 Ocak 1923-İstanbul
Fikriye canından çok sevdiği Mustafa Kemal`in evlendiği haberini Münih yakınlarında olan klinikte öğrendi. Doktorlarla tartışıp zorla hastaneden ayrılan Fikriye İzmir`deki nikahtan sadece 18 gün sonra İstanbul`a vardı ancak Mustafa Kemal onun Ankara`ya gelmesine izin vermedi. Fikriye haberi aldığında içinden birşeyler koptu. Gerçek tüm çıplaklığıyla karşısındaydı. Haziran 1924-Ankara
Fikriye 18 ay boyunca Ankara`ya gidemedi. Akrabaları tarafından ablukaya alınmıştı. İstanbul`da geçirdiği bir dönemin ardından yine akrabalarıyla Gelibolu`ya gitti. İçindeki ses durmadan ona Ankara`ya gitmesini söylüyordu. Kaldığı evdeki bir kadının kimliğini çaldı ve İstanbul`dan Ankara`ya gitti. Önce zor günlerde birlikte mücadele ettiği Fuat Bulca`nın evine gitti ama kimse yoktu. Faytoncuya Köşk`e çıkmasını söyledi. Hıfzı Topuz`un `Gazi ve Fikriye` kitabına göre Fikriye`yi tanıyan personel onu hemen içeri aldı. Az sonra canından çok sevdiği Mustafa Kemal ve karısı Latife`nin karşısındaydı. Latife ile soğuk bir şekilde el sıkıştılar. Köşk`te Fikriye`ye bir oda verildi. Latife Hanım Fikriye`nin konukluğuna 24 saat bile dayanamadı. Odasından çıkmayan Fikriye`nin duyacağı şekilde `Kovun o kadını gitsin` diye bağırdı. Fikriye ertesi sabah Köşk`ten ayrıldı. Geceyi bir otelde geçirdi. Ertesi sabah Mustafa Kemal`e veda etmek için Köşk`e gittiğinde zorla dışarı atıldı. Dönüş yolunda intihar eden Fikriye, Memleket Hastanesi`nde tedavi görürken hayatını kaybetti. Hıfzı Topuz`a göre silah sesini duyan Mustafa Kemal`in Fikriye`nin yanına gitmesine Latife Hanım engel oldu. Şemsi Belli ve Süleyman Yeşilyurt`un kitaplarına göreyse Fikriye Köşk`e hiç kabul edilmedi ve dönüş yolunda intihar etti. Yine aynı kaynaklara göre Fikriye son nefesini hastanede değil faytonda verdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder