Borsada Keriz Silkeleme Operasyonu Böyle Yapılıyor

İstanbul Borsasındaki son keriz silkeleme operasyonunun altından yine Mecnur Çolak çıktı. Bugüne kadar tam 23 kez maniplasyon suçundan ceza alan Çolak, 8 ayrı hisse senedini manipüle etmekle suçlanıyor.
Elindeki parayla kısa dönemde büyük kar elde etmeyi uman yatırımcıları kandıran sistem şöyle işliyor:
- İMKB’de derinliği çok fazla olmayan borsacı tabiri ile ‘sığ’ hisseleri tespit ediyorlar.
- Kendi parasal güçlerini, kısa yoldan parasına para katma peşinde olan tanıdıklarının varlıkları ile birleştirerek bir havuz yaratıyorlar.
- Bu havuzdaki kaynakla, belirlenen hisse senedinde alıma geçiyorlar.
4Tespit edilen şirketin Borsa’da işlem gören hisselerin büyük bölümünü topladıktan sonra yine borsacı tabiri ile tahtayı kurmak, yukarı doğru hareketlendirmek onlar için zor olmuyor.
- Zira alan da satan da kendileri oluyor ve sistematik olarak, çok da dikkati çekmeden hisse senedinin fiyatını yükseltiyorlar. Bazı günler tavan yaptırarak bazı günler değer kaybettirerek hisse senedine bir ‘teknik analiz’ hikayesi de yaratmayı ihmal etmiyorlar.
- Burada operasyona aracı kurumlardaki adamları dahil oluyor. Zengin olma hayali peşinde koşan küçük yatırımcılara, fiyatı şişmiş hisse senetleri öneriliyor. Söz konusu hissenin önünde daha yükselme potansiyeli olduğu, bu seviyelerden alım yapılsa bile para kazanılabileceği söyleniyor.
- Daha sonra operasyonda ikinci aşama başlıyor. Yüksek fiyata erişen bu hisselerin birilerine devredilmesi gerekiyor.
- Borsa yatırımcılarının takip ettiği, birbirleriyle paslaştıkları internet sitelerinde de hissenin reklamı yapılmaya başlanıyor. Hisse senedine bir hikaye yaratılıyor. (Falanca yerdeki arsasını satıyor, tek bir arsanın satış bedeli şirketin toplam piyasa değerinin bile üzerinde gibi...)
- Bu hisseleri şişmiş fiyattan küçük yatırımcı alırken, oyunu kuranlar yine Borsacı tabiri ile ‘mal boşaltıp’ o hisse ile vedalaşıyorlar.
- Kurulan tezgahtan haberi olmayan yatırımcılar, ellerinde şişik fiyatlı hisselerle kalakalıyorlar.
- Zaten derinliği olmayan, o fiyatları etmesi de ekonomik açıdan imkansız olan hisse senetleri, yine borsacı tabiri ile paraşütsüz düşmeye başlıyor.
22 Haziran 2011 Çarşamba 08:25

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder